Hoe werkt duurzame biomassa?

Duurzaamheid wordt de komende jaren steeds belangrijker. En daar zijn wij als Van de Weijer blij mee. Het is goed voor het welzijn van onze planeet en garandeert een veilige toekomst voor onze kinderen. 

Duurzame biomassa bij Van de Weijer

Wat maakt ons uniek?

Daarom zijn we uniek ten opzichte van onze concullega’s, wij zijn namelijk als drogerij compleet zelfvoorzienend: we zorgen voor onze eigen elektriciteit. Hoe dan? Door middel van duurzame biomassa. ‘’Maar biomassa is toch niet duurzaam?’’, denkt men vaak. Bij ons wel. Wij verbranden geen hout of bomen die speciaal gekapt worden voor de productie van biomassa. Wij wekken juist stroom op uit onrecyclebaar, afgedankt materiaal dat anders weggegooid zou worden. Bij Van de Weijer kan het dus nog éénmaal nuttig zijn.

 

Hoe werkt dit proces?

Ons duurzame proces uitgelegd

Ons duurzame sprookje begon ruim dertig jaar geleden, met oprichter Harrie. Hij vond namelijk een alternatief voor fossiele brandstoffen om zijn kippenstallen te verwarmen. Een ambachtelijk meubelbedrijf zat destijds met ‘restafval’, kleine stukjes resthout, houtkrullen en houtsnippers. Dat gaf Harrie een idee: zou je deze reststroom kunnen gebruiken om energie uit op te wekken? Het bleek een geweldig idee. Harrie kocht een kachel, sleutelde eraan zodat hij warmte kon opwekken die hij nodig had voor zijn bedrijf. Dit begon als een experiment, maar inmiddels is Van de Weijer compleet zelfvoorzienend. We hebben geen gasaansluiting nodig en gebruiken geen olie in onze droog- en scheidprocessen, alleen restafval. A-hout als vorm van duurzame energiebron. Hartstikke innovatief dus. 

 

Wat zijn de voordelen?

Een eerlijke samenwerking

Van de Weijer is een familiebedrijf, wat inmiddels wordt gerund door meerdere generaties Van der Weijers. Waarden zoals duurzaamheid en eerlijk samenwerken zijn dan ook verankerd in ons DNA. Ons bedrijf droogt meer dan 100 000 ton aan reststromen per jaar met behulp van zelf opgewekte energie. Omdat wij duurzame biomassa produceren, zijn wij geheel zelfvoorzienend. We gebruiken geen fossiele brandstoffen en dragen hierdoor bij aan de reductie van co2-uitstoot. Zo stimuleren we een duurzame werkethiek, en daar zijn we ongelofelijk trots op.