Niets is zonder waarde

Familie Van de Weijer, ons verhaal

Dat idee heeft het ontstaan van Van de Weijer drogerij gevoed en doet dat vandaag de dag nog steeds. 
 

Hoe het allemaal begon

De kippenstal

Het begon in 1988, toen Harrie van de Weijer naar een zuiniger en milieuvriendelijker alternatief zocht dan olie of gas om de kippenstallen te verwarmen. Harrie ontdekte schoon houtafval dat niet meer geschikt was voor recycling. Hij kocht een tweedehands kacheltje als basis en bouwde er een installatie van om het hout te stoken. Een biomassacentrale, toen biomassa nog niet in de Van Dale stond. Die centrale werkte zó goed, dat hij zelfs warmte overhield. Een nieuwe reststroom met waarde.

Oud brood, ons fundament.

Al snel daarna ontdekte Harrie een andere reststroom, in de vorm van oud brood. Nieuwe regelgeving stond het maken van paneermeel van oud brood niet meer toe, waardoor het brood geen nut meer had. Dus bedacht Harrie er een nieuwe toepassing voor: voer voor zijn kippen. Om het brood daarvoor geschikt te maken, bouwde hij ook hiervoor al snel van oude machines en onderdelen een automatische verkleiner en een droger. Hij bleef verbeteren, tot er een complete drooglijn stond die kon scheiden en drogen en hij de duizenden kippen uit zijn stal ermee kon voeren. Het waren de eerste uitingen van zijn natuurlijke drang om verspilling tegen te gaan en restjes nuttig toe te passen. 

Diezelfde passie zit ook in het DNA bij de andere familieleden van Van de Weijer, die al vroeg meewerkten in het bedrijf. En het is ook vandaag de dag de grondslag van Van de Weijer drogerij.

Nu 30 jaar later

Van de Weijer drogerij vandaag

Het is nu 30 jaar later. Ons bedrijf droogt 117.000 ton reststromen per jaar, in aparte hallen voor verschillende productsoorten. We scheiden en drogen 24 uur per dag, 7 dagen per week volgens de richtlijnen van GMP en HACCP. Maar bovenal: met dezelfde ideologie als toen. 

Minder waste, meer waarde

We geven reststromen weer waarde. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden om zo min mogelijk waarde te verliezen. Zo wekken we zelf duurzaam onze energie op met biomassa, in een installatie die we daarvoor zelf hebben ontwikkeld. 
Voor de verbranding benutten we reststromen van hout dat geen enkel ander nut meer kan dienen. We leveren daarmee zoveel energie terug, dat we er 100.000 inwoners een jaar lang van zouden kunnen voorzien. 

Wie spaarzaam wil zijn, moet slim zijn

Om zo spaarzaam te kunnen werken, moeten we slim zijn. De vindingrijkheid van Harrie stroomt dan ook door de aderen van ons familiebedrijf. Er is geen reststroom waar we geen raad mee weten, ook niet met productstromen die nog nooit gedroogd zijn. We scheiden en drogen op één lijn; sneller, efficiënter en veiliger. We testen, meten en optimaliseren tot we met minimale belasting het maximale uit je reststromen halen. Daarvoor bouwen we zelfs een nieuwe installatie op maat als dat nodig is. Net zoals dertig jaar geleden in de kippenstal. 

Kom kijken!

Van de Weijer Drogerij

Zelf zien hoe we duurzaam omgaan met grondstoffen en energie? We ontvangen je graag met open armen.

Industrieterrein Panningen 125
5981 NC Panningen
Nederland

Telefoon: 077 820 0206
E-mail: info@vdwdrogerij.nl